Mayrakoiraliitto.fi käyttää evästeitä parantaakseen sivun käyttökokemusta. Hyväksyt evästeiden käytön jatkamalla sivun selaamista.

Mäyräkoirien Suomen mestaruus ajokoe pidettiin ensi kertaa Kainuussa, Ristijärven, Puolangan ja Paltamon maastoissa lauantaina 9. marraskuuta. Kokeen keskuspaikka oli Saukkovaaran laskettelukeskus ja järjestelyistä vastasi Jokilaaksojen Mäyräkoirakerho. Kokeeseen osallistui yhteensä 11 Suomen parasta ajavaa mäyräkoiraa - yhdeksän karkeakarvaista ja kaksi lyhytkarvaista, joista uroksia seitsemän ja narttuja neljä.

Pohjoisen vahvan ajokoirametsästyksen alueella oli monelle uutta se, että mäyräkoira sopii luolametsästyksen lisäksi myös monipuolisesti myös ajometsästykseen. Mäyräkoiralla voi ajattaa myös kaurista ja valkohäntäpeuraa, mikä varsinkin Etelä- ja Länsi-Suomessa on tavanomaisempaa, kuin jäniksen ja ketun ajometsästys.

 

Kaikissa maastoissa löytyi jäniksiä ja lähes kaikki koirat saivat kaksi ajoa. Ajoeläimenä oli vain ristiturpia, vaikka joku ryhmä oli maastoihin mennessään nähnyt kauriitakin, mutta ne maastot oli rajattu pois tasapuolisuuden vuoksi. Sää suosi kokeen suoritusta. Useimmissa maastoissa oli hieman lunta, ei kuitenkaan liikaa vain muutama sentti.

Maastosta palaavien kommentit maastoista olivat vain positiivisia ja kaikki ryhmät halusivat useaan kertaan korostaa maasto-oppaiden toimintaa. Päivän mittaan alkoi varmistua, että kokeen onnistumisen kannalta tärkeimmät asiat ovat mennet kuten pitikin.

Kokeen keskuspaikaksi valittu Saukkovaaran laskettelukeskus osoittautui erinomaiseksi tämänkokoisen kokeen järjestämispaikaksi majoitus- ja muine tiloineen. Huolto toimi, ruoka oli hyvää ja pienehköllä porukalla hoidetut järjestelyt saivat kiitosta.

Tracker oli lahjoittanut kaksi koiratutkaa yhden annettavaksi voittajalle ja yhden arpajaisten pääpalkinnoksi. RoyalCanin oli lahjoittanut ruokasäkkejä kaikille kokeeseen osallistuneille. Kakkoselle ja kolmoselle annettiin kainuulaiset Tommi-puukot, neloselle SML:n puheenjohtajan Seppo Saaren tuoma komea lautanen, ja viidenneksi sijoittuneelle Kennelliton lautanen.

Tulokset

1. kku Nippe,om. Mikko Jokinen, Pori 80,83p, MÄAJ-1 ja KP
2. lku Panttipään Mosku, om. Aulis Panttila, Teuva, 76,75p, MÄAJ-1
3. kkn Greta, om. Patrik Elenius, Raasepori, 76,36p, MÄAJ-1
4. kku Playdel Bergs Vidar vid Villebråd, om. Vesa Tornberg, Oulu 64,25p, MÄAJ-1
5. kkn Ripsa, om. Vesa-Matti Virtanen, Kangasala, 63,92p, MÄAJ-1
6. kku Joutilaan Senaattori, om. Ari-Pekka Paronen, Kouvola, 50,83p, MÄAJ-2
7. kku Charlie, om. Katarina Donning, Marianhamina, 50,36p, MÄAJ-2
8. lku Napoleon, om. Matti Haaranoja, Karijoki, 49,50p, MÄAJ-3
9. kkn Komukorven Alma, om. Pasi Vienola, Parkano, 49,06p, MÄAJ-3
10. kkn Nordanbergets Happy, om. Jan-Erik Carlsson, Maarianhamina, 48,03p, MÄAJ-3
11. kku Falkmarken´s Diablo, om. Harri Karppinen, Hämeenlinna, 47,72p, MÄAJ-3