Mayrakoiraliitto.fi käyttää evästeitä parantaakseen sivun käyttökokemusta. Hyväksyt evästeiden käytön jatkamalla sivun selaamista.

ELL Kami Turusen mäyräkoirien pes varus -kasvuhäiriön yleisyyttä ja merkitystä kartoittava väitöskirjatutkimus alkoi vuoden 2022 keväällä. Pes varus on huonosti tunnettu ja vain vähän tutkittu sairaus. Pes varus tarkoittaa jalkaterän (pes) kääntymistä sisäänpäin (varus) eli tila ilmenee ulkoisesti länkisäärisyytenä. Sairaus syntyy, kun takajalan sääriluun kasvulevy sulkeutuu sisäosastaan ennenaikaisesti. Taustasyyn epäillään olevan mäyräkoirilla perinnöllinen. Sairaus voi aiheuttaa koiralle ontumaa, kipua sekä nivelrikkoa ja saattaa vaatia myös leikkaushoitoa.

 

Koiria on tutkittu nyt parisen kymmentä ja pes varuksia on löytynyt ihan mukavasti. Jokaisesta tutkimukseen osallistuneesta koirasta on kerätty verinäyte geenitutkimusta varten. Geenitutkimuksen aloittaminen pes varuksen osalta vie toki vielä aikaa, sillä pelkästään näytteiden kerääminen jatkuu vuoteen 2024 asti.

Tutkimukseen etsitään yhä mäyräkoiria, joilla on todettu pes varus. Mikäli omistaja on halukas osallistumaan ilmaisiin tutkimuksiin, tulee olla yhteydessä projektin vastuuhenkilöön sähköpostitse Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen..

Kaikille puhdasrotuisten mäyräkoirien omistajille suunnattu liikuntakysely on edelleen avoinna ja siihen voi edelleen vastata osoitteessa https://redcap.link/pesvarus

Mukaan toivotaan pes varuksen osalta normaaleja mäyräkoiria sekä mäyräkoiria, joilla epäillään tai on todettu pes varus. Kyselyyn osallistuminen ei velvoita osallistumaan jatkotutkimuksiin.