Mayrakoiraliitto.fi käyttää evästeitä parantaakseen sivun käyttökokemusta. Hyväksyt evästeiden käytön jatkamalla sivun selaamista.

Tulosta
 19 KKKA RI Pauli Forsström         

 

awawB-E- tai awatB-E-

Tuntomerkit: Riistanvärisen yksittäinen karva ei ole yksivärinen, vaan se on tyvestä vaalea, keskiosa vaihtelee villisianvärisestä rusakonväriseen ja kärki on tumma. Se myös sisältää sekä eumelaniinia että feomelaniinia. Kuonon sivussa, silmien yläpuolella, eturinnassa, vatsan alla, käpälissä ja peräaukon ympärillä on kellertävää tai punertavaa karvaa (feomelaniinia).

Vanhemmat: Samaperintäisen riistanvärisen awawB-E- koiran vanhemmista molemmat ilmentävät jotain riistanvärisyyden muotoa (riistanvärinen, punainen riistanvärinen tai ruskea riistanvärinen tai jokin edellä mainituista laikullisena). Eriperintäisen riistanvärisen awatB-E- vanhemmista toinen on jokin riistanvärisyyden muodoista ja toinen merkkivärinen.

Jälkeläiset: Koska riistanvärisyys dominoi merkkivärisyyttä, voi kaksi riistanväristä, mutta merkkivärisyyttä kantavaa koiraa awatB-E- siis saada merkkivärisiä pentuja atat. Jos ne lisäksi kantavat ruskean pigmentin alleelia awat Bb, voi tuloksena olla myös pentuja ruskeita keltaisin merkein atatbb. Kaksi samaperintäistä riistanväristä awaw voi saada paitsi riistanvärisiä pentuja, myös ruskeita riistanvärisiä awaw bb jälkeläisiä, jos molemmat kantavat ruskean pigmentin alleelia awaw Bb. Punaisen kanssa riistanvärinen saa punaisia riistanvärisiä ayaw tai punaisia ayat pentuja, tai merkkivärisiä mikäli molemmat kantavat merkkivärisyyden alleelia at. Jos molemmilla on lisäksi ruskean pigmentin alleeli b, voivat pennut olla ruskeita keltaisin merkein atatbb. Laikullisuuden aiheuttava merlegeeni on dominoiva, joten sellaista kantavan kanssa paritettaessa pennut ovat joko normaalivärisiä tai laikullisia. Laikullisen riistanvärisen kanssa riistanvärinen voi saada riistanvärisiä tai laikullisia riistanvärisiä jälkeläisiä, laikullisen mustan punaisin merkein kanssa riistanvärisiä, merkkivärisiä, laikullisia riistanvärisiä, laikullisia mustia punaisin merkein tai laikullisia ruskeita keltaisin merkein.

On myös huomattava, että jos koira perii molemmilta vanhemmilta resessiivisen e-alleelin, siitä tulee väriltään punakeltainen riippumatta sen A-, K- ja M-sarjan geeneistä.