Mayrakoiraliitto.fi käyttää evästeitä parantaakseen sivun käyttökokemusta. Hyväksyt evästeiden käytön jatkamalla sivun selaamista.

Tulosta
 04 KK PR Pauli Forsström         

 

ayawB-E-

Tuntomerkit: Punaisella riistanvärisellä on karvassa keskellä punaruskea vyöhyke, mikä erottaa sen helposti punaisesta karkeakarvaisesta, jolla karvat eivät ole vyöhykkeisiä. Punaiset karkeakarvaiset ovat harvinaisempia kuin punaiset riistanväriset eikä niillä esiinny selvää turkin sävyn vaihtelua riippuen siitä, onko koira lyhyessä vai pidemmässä peitinkarvassa riippuen nyppimisen ajankohdasta.

Vanhemmat: Punaisella riistanvärisellä molemmat A-lokuksen alleelit punainen ay ja riistanväri aw ovat vallitsevia, mikä tarkoittaa sitä, että punaisen riistanvärisen vanhemmista toisen on oltava joko punainen tai punainen riistanvärinen ja toisen jokin riistanväreistä (punainen riistanvärinen, ruskea riistanvärinen tai tavallinen riistanvärinen).

Jälkeläiset: Kahden punaisen riistanvärisen ayaw yhdistelmä voi tuottaa pentuja, jotka ovat punaisia ayay, punaisia riistanvärisiä ayaw tai riistanvärisiä awaw. Riistanvärisen ja ruskean riistanvärisen kanssa se saa riistanvärisiä ja punaisia riistanvärisiä pentuja, mahdollisesti myös punaisia riistanvärisiä ruskealla kirsulla. Punaisen kanssa yhdistettäessä jälkeläisistä tulee punaisia, punaisia riistanvärisiä, riistanvärisiä, ja jos molemmat kantavat ruskeaa pigmenttiä niin myös punaisia ruskealla kirsulla, punaisia riistanvärisiä ruskealla kirsulla ja ruskeita riistanvärisiä. Merkkivärisen kanssa paritettaessa pennuista tulee punaisia ja riistanvärisiä, mahdollisesti myös punaisia ruskealla kirsulla ja ruskeita riistanvärisiä mikäli molemmat kantavat ruskeaa pigmenttiä.

Laikullisen punaisen kanssa yhdistettäessä pennuista tulee punaisia, punaisia riistanvärisiä, riistanvärisiä, punaisia laikullisia, laikullisia punaisia riistanvärisiä ja laikullisia riistanvärisiä sekä mahdollisesti kaikkia edellä mainittuja ruskeapigmenttisinä, mikäli molemmat vanhemmista kantavat resessiivistä b-alleelia. Laikullisen riistanvärisen kanssa paritettuna jälkikasvusta tulee riistanvärisiä, punaisia riistanvärisiä, laikullisia riistanvärisiä, laikullisia punaisia riistanvärisiä sekä mahdollisesti edellä mainittuja värejä ruskeapigmenttisinä, mikäli molemmilla vanhemmilla on resessiivinen b-alleeli. Laikullisen mustan punaisin merkein ja laikullisen ruskean keltaisin merkein kanssa pennuista tulee punaisia, riistanvärisiä, laikullisia punaisia, laikullisia riistanvärisiä sekä mahdollisesti edellä mainittuja värejä ruskeapigmenttisinä.

On myös huomattava, että jos koira perii molemmilta vanhemmilta resessiivisen e-alleelin, siitä tulee väriltään punakeltainen riippumatta sen A-, K- ja M-sarjan geeneistä.