Mayrakoiraliitto.fi käyttää evästeitä parantaakseen sivun käyttökokemusta. Hyväksyt evästeiden käytön jatkamalla sivun selaamista.

 27 KK ruskea riistanvärinen Satu Siven         

 

awawbbE- tai awatbbE-

Tuntomerkit: Ruskealla riistanvärisellä yksittäinen karva on kärjestään suklaanruskea vaaleammalla keskiosalla eli väri on vyöhykkeinen kuten kaikilla riistanvärisillä. Silmät ovat vaaleanruskeat ja kirsu ruskea eli pigmentti kokonaisuudessaan ruskean alleelin homotsygoottisuudesta johtuen vaaleampi kuin ”tavallisella” riistanvärisellä tai punaisella riistanvärisellä.

Vanhemmat: Ruskea periytyy väistyvästi eli se on saatava molemmilta vanhemmilta tullakseen esiin. Ruskea ei siis tule esiin ”helposti” ja se voikin kulkea useita sukupolvia piilossa ilman, että koirien tiedetään kantavan ruskeaa. Samaperintäisen ruskean riistanvärisen awawbbE- koiran vanhemmista molemmat ilmentävät jotain riistanvärisyyden muotoa (riistanvärinen, punainen riistanvärinen tai ruskea riistanvärinen tai jokin edellä mainituista laikullisena) ja lisäksi kantavat ruskeaa. Eriperintäisen ruskean riistanvärisen awatbbE- vanhemmista toinen on jokin riistanvärisyyden muodoista ja toinen merkkivärinen, molemmat vanhemmista kantavat ruskeaa.

Jälkeläiset: Riistanvärisen kanssa pennut ovat riistanvärisiä, tai jos molemmat kantavat merkkivärisyyttä, niin merkkivärisiä. Mustia punaisin merkein tai ruskeita keltaisin merkein riippuen siitä, kantaako toinen osapuoli ruskean pigmentin alleelia vai ei. Merkkivärisen kanssa pennut ovat riistanvärisiä, mustia punaisin merkein, ruskeita riistanvärisiä tai ruskeita keltaisin merkein. Punaisen kanssa yhdistettäessä jälkeläiset voivat olla punaisia riistanvärisiä, riistanvärisiä, punaisia (mustalla ja ruskealla pigmentillä) ja merkkivärisiä (mustia ja ruskeita). Laikullisuuden aiheuttava merlegeeni on dominoiva, joten sellaista kantavan kanssa paritettaessa pennut ovat joko normaalivärisiä tai laikullisia. Laikullisen riistanvärisen kanssa siis riistanvärisiä tai laikullisia riistanvärisiä, laikullisen mustan punaisin merkein kanssa riistanvärisiä, merkkivärisiä, laikullisia riistanvärisiä, laikullisia mustia punaisin merkein tai laikullisia ruskeita keltaisin merkein tai laikullisia riistanvärisiä ruskealla kirsulla. Punaisen laikullisen kanssa yhdistettäessä pennuista tulee punaisia riistanvärisiä, punaisia, merkkivärisiä, laikullisia punaisia riistanvärisiä, laikullisia punaisia, laikullisia mustia punaisin merkein sekä mahdollisesti punaisia riistanvärisiä ruskealla kirsulla, punaisia ruskealla kirsulla, ruskeita keltaisin merkein, laikullisia punaisia riistanvärisiä ruskealla kirsulla, laikullisia punaisia ruskealla kirsulla sekä laikullisia ruskeita keltaisin merkein.

On myös huomattava, että jos koira perii molemmilta vanhemmilta resessiivisen e-alleelin, siitä tulee väriltään punakeltainen riippumatta sen A-, K- ja M-sarjan geeneistä.