Mayrakoiraliitto.fi käyttää evästeitä parantaakseen sivun käyttökokemusta. Hyväksyt evästeiden käytön jatkamalla sivun selaamista.

Tulosta
 18 LKKA ML Pauli Forsström   24 KK ML Anni Kaaro   34 PK musta laikullinen Emmi Savolainen     

 

atatB-E-Mm

Tuntomerkit: Merkkivärinen koira, jolla on lisäksi laikullisuuden aiheuttava dominoiva merlegeeni M. M-lokuksen merlegeeni haalistaa mustan eumelaniinin muodostaen harmaita laikkuja turkkiin ja joskus silmiin. Koska merlegeeni on dominoiva, se ilmenee laikullisena värinä eriperintäisenä (Mm) eli vain toiselta vanhemmalta perittynä. Toivotuin laikullisuuden ilmenemismuoto ovat mahdollisimman tasaisesti jakautuneet laikut siten, että laikkuja ja tummempaa pääväriä olisi suunnilleen yhtä paljon. Koira on kuitenkin laikullinen myös, vaikka sillä olisi vain miltei huomaamaton vaaleampi viiru jossain kohtaa turkissaan. Silmissä ilmetessään laikullisuus aiheuttaa silmän värikalvolla vaaleamman kohdan (ns. herasilmä) tai jopa kokonaan sinisen silmän, mikä ei ole toivottavaa, muttei hylkäävä virhekään.

Laikullisten koirien kohdalla on muistettava, että kahden laikullisen yhdistäminen on kiellettyä, eikä pentuja rekisteröidä. Koiran periessä merlegeenin eli laikullisuuden molemmilta vanhemmiltaan (MM), sillä on suurentunut riski erilaisiin kuulon kehityshäiriöihin.

Vanhemmat: Molempien vanhempien tulee kantaa merkkivärisyyttä at ja toisen dominoivaa merlegeeniä Mm. Vanhemmat voivat näin ollen olla minkä tahansa värisiä (riistanvärinen awat, punainen ayat, merkkivärinen atat) paitsi punaisia riistanvärisiä, toinen on jokin laikullinen. Vähintään toisen vanhemmista tulee olla mustapigmenttinen B-.

Jälkeläiset: Samaperintäisen punaisen ayay BB mm kanssa yhdistettäessä jälkeläiset voivat olla punaisia ayat B- mm ja laikullisia punaisia ayat B- Mm, lisäksi mikäli molemmat vanhemmat kantavat B-sarjan resessiivistä alleelia (Bb), myös punainen ruskealla kirsulla ayat bb mm ja laikullinen punainen ruskealla kirsulla ayat bb Mm ovat mahdollisia värejä. Eriperintäisen punaisen ayat B- mm kanssa laikullinen musta punaisin merkein voi saada punaisia ayat B- mm, laikullisia punaisia ayat B- Mm, mustia punaisin merkein atat B-mm ja laikullisia mustia punaisin merkein atat B- Mm, lisäksi myös ruskeita keltaisin merkein atat bb mm ja laikullisia ruskeita keltaisin merkein atat bb Mm, jos molemmat vanhemmat kantavat ruskeaa (Bb).

Riistanvärisen A-lokuksen suhteen samaperintäisen awaw B-mm kanssa pennuista tulee riistanvärisiä awat B-mm tai laikullisia riistanvärisiä awatB- Mm, molempien vanhempien kantaessa ruskeaa (Bb) mahdollisia ovat myös ruskea riistanvärinen awat bb mm ja laikullinen ruskea riistanvärinen awat bb Mm. Merkkivärisyyttä kantavan riistanvärisen awat B-mm kanssa pennuista voi tulla riistanvärisiä awat B-mm, laikullisia riistanvärisiä awatB- Mm, mustia punaisin merkein atat B- mm ja laikullisia mustia punaisin merkein atatB-Mm, molempien vanhempien kantaessa ruskeaa (Bb) mahdollisia ovat myös ruskea riistanvärinen awat  bb mm ja laikullinen ruskea riistanvärinen awat  bb Mm, ruskea keltaisin merkein atat bb mm ja laikullinen ruskea keltaisin merkein atat bb Mm.

Yhdistettäessä laikullinen musta punaisin merkein punaiseen riistanvärisen ayawB-mm kanssa pennut voivat olla punaisia ayat B- mm, riistanvärisiä awatB- mm, laikullisia punaisia ayat B- Mm tai laikullisia riistanvärisiä awatB- Mm. Molempien vanhempien kantaessa ruskeaa (Bb) mahdollisia värejä ovat lisäksi punainen ruskealla kirsulla ayat bb mm ja laikullinen punainen ruskealla kirsulla ayat bb Mm sekä ruskea riistanvärinen awat bb mm ja laikullinen ruskea riistanvärinen awa bb Mm.

Merkkiväristen (mustan punaisin merkein ja ruskean keltaisin merkein) atat mm kanssa jälkikasvusta voi tulla mustia punaisin merkein atat B- mm ja laikullisia mustia punaisin merkein atat B- mm, molempien vanhempien kantaessa ruskeaa (Bb) myös ruskeita keltaisin merkein atat bb mm ja  laikullisia ruskeita keltaisin merkein atat bb Mm.

On myös huomattava, että jos koira perii molemmilta vanhemmilta resessiivisen e-alleelin, siitä tulee väriltään punakeltainen riippumatta sen A-, K- ja M-sarjan geeneistä.