Mayrakoiraliitto.fi käyttää evästeitä parantaakseen sivun käyttökokemusta. Hyväksyt evästeiden käytön jatkamalla sivun selaamista.

 17 LKKA RL Pauli Forsström   22 PKK RL Pauli Forsström       

 

atatbbE-Mm

Tuntomerkit: Merkkivärinen koira, jolla lisäksi laikullisuuden aiheuttava dominoiva merlegeeni M. M-lokuksen merlegeeni haalistaa suklaanruskean eumelaniinin muodostaen vaaleanruskeita laikkuja turkkiin ja joskus silmiin. Koska merlegeeni on dominoiva, se ilmenee laikullisena värinä eriperintäisenä (Mm) eli vain toiselta vanhemmalta perittynä. Toivotuin laikullisuuden ilmenemismuoto ovat mahdollisimman tasaisesti jakautuneet laikut siten, että laikkuja ja tummempaa pääväriä olisi suunnilleen yhtä paljon. Koira on kuitenkin laikullinen myös, vaikka sillä olisi vain miltei huomaamaton vaaleampi viiru jossain kohtaa turkissaan. Silmissä ilmetessään laikullisuus aiheuttaa silmän värikalvolla vaaleamman kohdan (ns. herasilmä) tai jopa kokonaan sinisen silmän, mikä ei ole toivottavaa, muttei hylkäävä virhekään.

Laikullisten koirien kohdalla on muistettava, että kahden laikullisen yhdistäminen on kiellettyä, eikä pentuja rekisteröidä. Koiran periessä merlegeenin eli laikullisuuden molemmilta vanhemmiltaan (MM), sillä on suurentunut riski erilaisiin kuulon kehityshäiriöihin.

Vanhemmat: Molempien vanhempien tulee kantaa merkkivärisyyttä at ja ruskean pigmentin aiheuttavaa resessiivistä alleelia b, toisen vanhemmista lisäksi dominoivaa merlegeeniä Mm. Vanhemmat voivat näin ollen olla minkä tahansa värisiä (riistanvärinen awat, punainen ayat, merkkivärinen at at ) paitsi punaisia riistanvärisiä, toinen on jokin laikullinen.

Jälkeläiset: Samaperintäisen punaisen ayay BB mm kanssa yhdistettäessä jälkeläiset voivat olla punaisia ayat Bb mm ja laikullisia punaisia ayat Bb Mm, lisäksi mikäli punainen kumppani kantaa B-sarjan resessiivistä alleelia (Bb), myös punainen ruskealla kirsulla ayat bb mm ja laikullinen punainen ruskealla kirsulla ayat bb Mm ovat mahdollisia värejä. Eriperintäisen punaisen ayat B- mm kanssa laikullinen ruskea keltaisin merkein voi saada punaisia ayat Bb mm, laikullisia punaisia ayat Bb Mm, mustia punaisin merkein atat Bb mm ja laikullisia mustia punaisin merkein atat Bb Mm jälkeläisiä, lisäksi myös ruskeita keltaisin merkein atat bb mm ja laikullisia ruskeita keltaisin merkein atat bb Mm, jos punainen kumppani kantaa ruskeaa (Bb).

Riistanvärisen A-lokuksen suhteen samaperintäisen awaw B-mm kanssa pennuista tulee riistanvärisiä awat Bb mm tai laikullisia riistanvärisiä  awatBb Mm, riistanvärisen kantaessa ruskeaa (Bb) mahdollisia ovat myös ruskea riistanvärinen awat bb mm ja laikullinen ruskea riistanvärinen awat bb Mm. Merkkivärisyyttä kantavan riistanvärisen awat B-mm kanssa pennuista voi tulla riistanvärisiä awat Bb mm, laikullisia riistanvärisiä awatBb Mm, mustia punaisin merkein atat Bb mm ja laikullisia mustia punaisin merkein atatBbMm, riistanvärisen kantaessa ruskeaa (Bb) mahdollisia ovat myös ruskea riistanvärinen awat  bb mm ja laikullinen ruskea riistanvärinen awat  bb Mm, ruskea keltaisin merkein atat bb mm ja laikullinen ruskea keltaisin merkein atat bb Mm.

Yhdistettäessä ruskea laikullinen punaiseen riistanväriseen ayawB-mm kanssa pennut voivat olla punaisia ayat Bb mm, riistanvärisiä awatBb mm, laikullisia punaisia ayat Bb Mm tai laikullisia riistanvärisiä awatBb Mm. Punaisen riistanvärisen vanhemman kantaessa ruskeaa (Bb) mahdollisia värejä ovat lisäksi punainen ruskealla kirsulla ayat bb mm ja laikullinen punainen ruskealla kirsulla ayat bb Mm sekä ruskea riistanvärinen awat bb mm ja laikullinen ruskea riistanvärinen awa bb Mm.

Merkkiväristen atat mm kanssa jälkikasvusta voi tulla mustia punaisin merkein atat Bb mm ja laikullisia mustia punaisin merkein atat Bb mm, merkkivärisen vanhemman kantaessa ruskeaa (Bb) myös ruskeita keltaisin merkein atat bb mm ja laikullisia ruskeita keltaisin merkein atat bb Mm.

On myös huomattava, että jos koira perii molemmilta vanhemmilta resessiivisen e-alleelin, siitä tulee väriltään punakeltainen riippumatta sen A-, K- ja M-sarjan geeneistä.