Mayrakoiraliitto.fi käyttää evästeitä parantaakseen sivun käyttökokemusta. Hyväksyt evästeiden käytön jatkamalla sivun selaamista.

Tulosta
 23 LK PL Pauli Forsström         

 

ayayB-E-Mm tai ayatB-E-Mm

Tuntomerkit: Laikullinen punainen näyttää muuten samalta kuin punainen, mutta sillä on eriasteisesti erottuvia vaaleampia laikkuja turkissaan ja joskus myös silmissä. Koska merlegeeni laikuttaa eumelaniinia, näkyvät laikut heikosti punaisessa mäyräkoirassa, koska sen väri muodostuu suurimmaksi osaksi feomelaniinin ja vähäisemmässä määrin eumelaniinin vaikutuksesta. Laikuttuneet alueet ovat vaaleamman punaisia. Pitkä- ja karkeakarvaisilla laikut voivat olla myös karvan kasvun takia huonosti erottuvia.

Koska merlegeeni on dominoiva, se ilmenee laikullisena värinä eriperintäisenä (Mm) eli vain toiselta vanhemmalta perittynä. Toivotuin laikullisuuden ilmenemismuoto ovat mahdollisimman tasaisesti jakautuneet laikut siten, että laikkuja ja tummempaa pääväriä olisi suunnilleen yhtä paljon. Koira on kuitenkin laikullinen myös, vaikka sillä olisi vain miltei huomaamaton vaaleampi viiru jossain kohtaa turkissaan. Silmissä ilmetessään laikullisuus aiheuttaa silmän värikalvolla vaaleamman kohdan (ns. herasilmä) tai jopa kokonaan sinisen silmän, mikä ei ole toivottavaa, muttei hylkäävä virhekään.

Laikullisten koirien kohdalla on muistettava, että kahden laikullisen yhdistäminen on kiellettyä, eikä pentuja rekisteröidä. Koiran periessä merlegeenin eli laikullisuuden molemmilta vanhemmiltaan (MM), sillä on suurentunut riski erilaisiin kuulon kehityshäiriöihin.

Vanhemmat: Laikullisen punaisen koiran vanhemmista toisen täytyy olla punainen tai punainen riistanvärinen ja toinen on jokin laikullinen tai sitten toinen on laikullinen punainen ja toinen voi olla minkä tahansa muun värinen paitsi samaperintäinen riistanvärinen awaw B-E- tai ruskea riistanvärinen awaw bbE-.

Jälkeläiset: Samaperintäisen punaisen ayay BB mm kanssa yhdistettäessä jälkeläiset voivat olla punaisia ay- B- mm ja laikullisia punaisia ay- B- Mm, lisäksi mikäli molemmat vanhemmat kantavat B-sarjan resessiivistä alleelia (Bb), myös punainen ruskealla kirsulla ay- bb mm ja laikullinen punainen ruskealla kirsulla ay- bb Mm ovat mahdollisia värejä. Eriperintäisen punaisen ayat B- mm kanssa laikullinen punainen voi saada punaisia ay- B- mm, laikullisia punaisia ay- B- Mm, laikullisen punaisen kantaessa merkkiväriä (ayatB-E-Mm) mustia punaisin merkein atat B-mm ja laikullisia mustia punaisin merkein atat B- Mm, lisäksi myös ruskeita keltaisin merkein atat bb mm ja laikullisia ruskeita keltaisin merkein atat bb Mm, jos molemmat vanhemmat kantavat ruskeaa (Bb).

Riistanvärisen A-lokuksen suhteen samaperintäisen awaw B-mm kanssa pennuista tulee punaisia riistanvärisiä ayaw B-mm, laikullisia punaisia riistanvärisiä ayaw B-Mm, riistanvärisiä awat B-mm tai laikullisia riistanvärisiä awatB- Mm, molempien vanhempien kantaessa ruskeaa (Bb) mahdollisia ovat myös ruskea riistanvärinen awat bb mm ja laikullinen ruskea riistanvärinen awat bb Mm sekä punainen riistanvärinen ruskealla kirsulla ayawbb mm ja laikullinen punainen riistanvärinen ruskealla kirsulla ayawbb Mm.

Merkkivärisyyttä kantavan riistanvärisen awat B-mm kanssa pennuista voi tulla punaisia riistanvärisiä ayaw B-mm, laikullisia punaisia riistanvärisiä ayaw B-Mm, punaisia ayat B- mm ja laikullisia punaisia ayat B- Mm. Merkkiväriä kantavan laikullisen punaisen tapauksessa voi syntyä myös riistanvärisiä awat B-mm, laikullisia riistanvärisiä awatB- Mm, mustia punaisin merkein atat B- mm ja laikullisia mustia punaisin merkein atatB-Mm. Molempien vanhempien kantaessa ruskeaa (Bb) mahdollisia ovat edellisten lisäksi myös ruskea riistanvärinen awat bb mm ja laikullinen ruskea riistanvärinen awat bb Mm, ruskea keltaisin merkein atat bb mm ja laikullinen ruskea keltaisin merkein atat bb Mm.

Yhdistettäessä laikullinen punainen punaisen riistanvärisen ayawB-mm kanssa pennut voivat olla punaisia ay- B- mm, laikullisia punaisia ay- B- Mm, punaisia riistanvärisiä ayaw B-mm, laikullisia punaisia riistanvärisiä ayaw B-Mm sekä merkkiväriä kantavan laikullisen punaisen tapauksessa myös riistanvärisiä awatB- mm tai laikullisia riistanvärisiä awatB- Mm. Molempien vanhempien kantaessa ruskeaa (Bb) mahdollisia värejä ovat lisäksi punainen ruskealla kirsulla ay- bb mm ja laikullinen punainen ruskealla kirsulla ay- bb Mm sekä merkkiväriä kantavan laikullisen punaisen kohdalla myös ruskea riistanvärinen awat bb mm ja laikullinen ruskea riistanvärinen awat bb Mm.

Merkkiväristen (mustan punaisin merkein ja ruskean keltaisin merkein) atat mm kanssa laikullisen punaisen jälkikasvusta voi tulla punaisia ayayB-mm, laikullisia punaisia ayatB-Mm, merkkiväriä kantavan laikullisen punaisen tapauksessa myös mustia punaisin merkein atat B- mm ja laikullisia mustia punaisin merkein atat B- mm, molempien vanhempien kantaessa ruskeaa (Bb) myös punaisia ruskealla kirsulla ayat bb mm ja laikullisia punaisia ruskealla kirsulla ayat bb Mm sekä ruskeita keltaisin merkein atat bb mm ja laikullisia ruskeita keltaisin merkein atat bb Mm.

On myös huomattava, että jos koira perii molemmilta vanhemmilta resessiivisen e-alleelin, siitä tulee väriltään punakeltainen riippumatta sen A-, K- ja M-sarjan geeneistä.