Mayrakoiraliitto.fi käyttää evästeitä parantaakseen sivun käyttökokemusta. Hyväksyt evästeiden käytön jatkamalla sivun selaamista.

Tulosta

awawB-E-Mm tai awatB-E-Mm

Tuntomerkit: Riistanvärisen yksittäinen karva ei ole yksivärinen, vaan se on tyvestä vaalea, keskiosa vaihtelee villisianvärisestä rusakonväriseen ja kärki on tumma. Se myös sisältää sekä eumelaniinia että feomelaniinia. Kuonon sivussa, silmien yläpuolella, eturinnassa, vatsan alla, käpälissä ja peräaukon ympärillä on kellertävää tai punertavaa karvaa (feomelaniinia). Laikullisella riistanvärisellä karvan tummempi osa on merlegeenin vaikutuksesta laikuittain vaalentunut, mikä näkyy turkissa vaaleampina laikkuina. Koko turkki ei siis ole laikullisella riistanvärisellä vaaleampi, vaan siinä on vaaleampia laikkuja aivan kuten muissakin laikullisissa väreissä. Laikullisuus erottuu riistanvärisessä erityisesti pentuna. Usein kontrasti päävärin ja laikkujen välillä heikkenee koiran varttuessa, minkä vuoksi värin oikea tunnistaminen ja rekisteröinti pentuna on erityisen tärkeää.

Koska merlegeeni on dominoiva, se ilmenee laikullisena värinä eriperintäisenä (Mm) eli vain toiselta vanhemmalta perittynä. Toivotuin laikullisuuden ilmenemismuoto ovat mahdollisimman tasaisesti jakautuneet laikut siten, että laikkuja ja tummempaa pääväriä olisi suunnilleen yhtä paljon. Koira on kuitenkin laikullinen myös, vaikka sillä olisi vain miltei huomaamaton vaaleampi viiru jossain kohtaa turkissaan. Silmissä ilmetessään laikullisuus aiheuttaa silmän värikalvolla vaaleamman kohdan (ns. herasilmä) tai jopa kokonaan sinisen silmän, mikä ei ole toivottavaa, muttei hylkäävä virhekään.

Laikullisten koirien kohdalla on muistettava, että kahden laikullisen yhdistäminen on kiellettyä, eikä pentuja rekisteröidä. Koiran periessä merlegeenin eli laikullisuuden molemmilta vanhemmiltaan (MM), sillä on suurentunut riski erilaisiin kuulon kehityshäiriöihin

Vanhemmat: Laikullisen riistanvärisen koiran vanhemmista toinen on riistanvärinen, punainen riistanvärinen tai ruskea riistanvärinen, toinen on jokin laikullinen.

Jälkeläiset: Samaperintäisen punaisen kanssa pennut ovat punaisia riistanvärisiä, riistanvärisiä, punaisia, laikullisia punaisia riistanvärisiä, laikullisia riistanvärisiä tai laikullisia punaisia. Molempien vanhempien kantaessa merkkiväriä mahdollisia ovat myös musta punaisin merkein, laikullinen musta punaisin merkein sekä ruskeaa kantavien vanhempien tapauksessa myös laikullinen ruskea keltaisin merkein, laikullinen ruskea riistanvärinen, punainen ruskealla kirsulla ja laikullinen punainen ruskealla kirsulla.

Riistanvärisen ja ruskean riistanvärisen kanssa kanssa paritettaessa jälkikasvusta tulee riistanvärisiä ja laikullisia riistanvärisiä, molempien vanhempien kantaessa merkkivärisyyttä myös mustia punaisin merkein ja laikullisia mustia punaisin merkein. Jos molemmat vanhemmat kantavat myös ruskeaa, pennut voivat olla myös ruskeita keltaisin merkein, laikullisia ruskeita keltaisin merkein ja ruskeita riistanvärisiä sekä laikullisia ruskeita riistanvärisiä.

Jos toinen vanhemmista on punainen riistanvärinen, tulee pennuista riistanvärisiä, punaisia riistanvärisiä, laikullisia riistanvärisiä, laikullisia punaisia riistanvärisiä. Laikullisen riistanvärisen kantaessa merkkivärisyyttä mahdollisia värejä ovat myös punainen ja laikullinen punainen. Molempien vanhempien kantaessa ruskeaa värivaihtoehtoja ovat lisäksi ruskea riistanvärinen, laikullinen ruskea riistanvärinen, punainen ruskealla kirsulla, laikullinen punainen ruskealla kirsulla, punainen riistanvärinen ruskealla kirsulla ja laikullinen punainen riistanvärinen ruskealla kirsulla.

Merkkivärisen kanssa paritettuna jälkeläisistä tulee riistanvärisiä ja laikullisia riistanvärisiä, laikullisen riistanvärisen kantaessa merkkivärisyyttä myös mustia punaisin merkein, laikullisia mustia punaisin merkein sekä mahdollisesti ruskeita riistanvärisiä, ruskeita keltaisin merkein, laikullisia ruskeita keltaisin merkein ja laikullisia ruskeita riistanvärisiä.

On myös huomattava, että jos koira perii molemmilta vanhemmilta resessiivisen e-alleelin, siitä tulee väriltään punakeltainen riippumatta sen A-, K- ja M-sarjan geeneistä.