Mayrakoiraliitto.fi käyttää evästeitä parantaakseen sivun käyttökokemusta. Hyväksyt evästeiden käytön jatkamalla sivun selaamista.

Viime vuonna selkäkuvattiin ennätysmäärä mäyräkoiria, yli 250 koiraa sai välilevysairauden sairastumisriskiä ennustavan IDD-tuloksen. Myös välilevysairauden riskiä lisäävän CDDY-retrogeenin testaukset pääsivät vauhtiin.

 

Ennätyksellinen selkäkuvausvuosi

Vuonna 2023 tehtiin kaikkien aikojen ennätys selkäkuvattujen koirien määrässä. Kuvausmäärä kasvoi huimat 72 % edelliseen vuoteen verrattuna. Viime vuonna kuvattiin upeat 254 koiraa. Näistä 59 oli karkeakarvaisia normaalikokoisia, 21 karkeakarvaisia kääpiö- ja kaniinimäyräkoiria, 63 lyhytkarvaisia mäyräkoiria, 31 lyhytkarvaisia pienoismäyräkoiria, 26 pitkäkarvaisia normaalikokoisia ja 54 pitkäkarvaisia kääpiö- ja kaniinimäyräkoiria. Kaikki rotumuunnokset kasvattivat kuvausmääriään edelliseen vuoteen eli 2022 verrattuna. Vuoden 2023 kuvausmäärä on myös kaikkien aikojen suurin kaikille muille rotumuunnoksille paitsi pitkäkarvaisille normaalikokoisille.

kuvatut 2014 2023

Hienosti lisääntyneen selkien kuvaamisen lisäksi CDDY-geenitestaus saatiin käyntiin viime vuonna, ja se on lähtenyt erinomaisesti käyntiin sekä testausmäärien että löydösten osalta. Vuonna 2023 testattiin virallisesti yhteensä 331 mäyräkoiralta välilevytyrän riskiin vaikuttavan CDDY-geenin status. Testatuista 114 oli karkeakarvaisia normaalikokoisia, 29 karkeakarvaisia kääpiö- ja kaniinimäyräkoiria, 93 lyhytkarvaisia mäyräkoiria, 13 lyhytkarvaisia kääpiömäyräkoiria, 40 pitkäkarvaisia mäyräkoiria ja 42 pitkäkarvaisia pienoismäyräkoiria. Normaalin alleelin kantajia löytyi 28 karkeakarvaista mäyräkoiraa, 19 lyhytkarvaista mäyräkoiraa, 7 pitkäkarvaista mäyräkoiraa sekä 6 pitkäkarvaista pienoismäyräkoiraa. Kokonaan CDDY-retrogeenistä vapaita eli normaalialleelisia N/N-koiria oli 2 karkeakarvaista mäyräkoiraa ja 2 lyhytkarvaista mäyräkoiraa. Karkea- ja lyhytkarvaisista pienoismäyräkoirista ei ole löydetty normaalimuotoa.

testatut 2023