Mayrakoiraliitto.fi käyttää evästeitä parantaakseen sivun käyttökokemusta. Hyväksyt evästeiden käytön jatkamalla sivun selaamista.

Kennelliitto on ryhtynyt vuoden alusta antamaan kyynärnivelen inkongruenssilausuntoja. Tämä kondrodystrofisille roduille tyypillinen kasvuhäiriö aiheuttaa sen, että kyynärluun kasvulinja sulkeutuu liian aikaisin ja värttinäluun jatkaessa kasvuaan luiden mittasuhteet muuttuvat epänormaaleiksi. Häiriö voi näkyä tassujen kiertymisenä ulospäin ja ranteiden taipumisena sisäänpäin. Inkongruenssi voi oireilla jo kasvuiässä ontumana ja altistaa nivelrikon kehittymiselle. Vakava-asteiset muutokset voivat korjaantua kasvuiässä suoritetulla leikkauksella, jossa kyynärluu katkaistaan.

Kyynärnivelen epäyhdenmukaisuus voidaan diagnosoida röntgenkuvauksella. Inkongruenssin aste ei aina korreloi raajan asentovirheen kanssa, vaan silmämääräisesti suoraraajaisella saattaa olla kohtalaista ja päinvastoin käyräraajaisella vain lievää muutosta. Vika on perinnöllinen, eikä oireilevasta tai vakava-asteisesta kasvuhäiriöstä kärsivää koiraa tule käyttää jalostukseen.

Kennelliiton jäsenet voivat tilata inkongruenssilähetteen samalla tavalla kuin muutkin terveystutkimuslähetteet OmaKoira-palvelun kautta ja kuvat voidaan ottaa esimerkiksi selkäkuvien yhteydessä.