Mayrakoiraliitto.fi käyttää evästeitä parantaakseen sivun käyttökokemusta. Hyväksyt evästeiden käytön jatkamalla sivun selaamista.

Vielä muutama koira puuttuu tutkimuksesta, jossa koiran tulee olla 2v - 2,5 v ja joko itse jo selkäkuvattu tuloksella K0 - K2, tai molemmat vanhemmat kuvattu vastaavalla tuloksella. Lue esite, kysele ja ilmoittaudu!

pdfMäykkyjen_välilevytutkimus.pdf

 

Anu Lappalainen
ELT, dos., pieneläinsairauksien erikoiseläinlääkäri



Taustaa

Mäyräkoirahalvaus on kansanomainen termi välilevytyrälle, joka on yleinen kondrodystrofisten koirarotujen (esimerkiksi mäyräkoira, kiinanpalatsikoira, tiibetinspanieli, havannankoira ja coton de tulear) selkäkipujen ja halvausoireiden syy. Eniten sitä tavataan mäyräkoirilla, joilla taudin esiintyvyyden on arvioitu olevan 20 – 30 %.

Mäyräkoirilla selkänikamien välilevyt rappeutuvat jo hyvin nuorena. Vuoden iässä suurimmassa osassa välilevyistä nestemäinen, gelatiinista muodostunut sisäosa on korvautunut kollageenilla sekä rustolla, joka usein kalkkeutuu. Tällainen välilevy on normaalia alttiimpi tyrälle. Alttius välilevysairauteen on mäyräkoirilla perinnöllinen. Välilevytyrän yleisin paikka on viimeisten rintanikamien ja ensimmäisten lannenikamien välillä. Mäyräkoirien yleisin sairastumisikä on 4-5 vuotta. Sukupuolten välillä ei ole havaittu eroa sairastuvuudessa.

Oireet ja diagnoosi

Välilevytyrän oireet riippuvat tyräytymisen nopeudesta ja voimasta. Äkillisesti ja kovalla voimalla tyräytyvä välilevy aiheuttaa reaktion, jonka lopputuloksena on hermosolujen kuolema, mikä johtaa nopeasti kehittyvään vaikea-asteiseen halvaukseen. Kroonisissa, usein osittaisissa välilevyn uloimpien osien repeämissä tyräytyminen tapahtuu hitaasti ja pienellä voimalla. Selkäytimen hermosoluissa tapahtuu vaurioita, joiden määrä on suorassa suhteessa puristuksen asteeseen ja kestoon. Asennonkorjausreaktio (koira korjaa välittömästi jalan asennon, kun tassun yläpinta käännetään maata vasten) häviää ensin, koska sitä säätelevät isot hermosäikeet sijaitsevat selkäytimen ulkokerroksissa. Seuraavaksi vaurioituvat keskikokoiset, tahdonalaisia liikkeitä ja pinnallista kipua säätelevät säikeet ja viimeiseksi selkäytimen sisäosissa sijaitsevat pienet, syvää kiputuntoa säätelevät säikeet. Toipumisen aikana toiminnot palautuvat käänteisessä järjestyksessä. Halvausoireiden voimakkuus riippuu myös tyrän paikasta. Kaulan alueella selkäydinkanava on laajempi ja tyrän aiheuttama selkäytimen puristus on pienempi. Rinta- ja lannerangan alueen välilevytyrän oireet vaihtelevat kipukohtauksista täydelliseen molempien takajalkojen halvaantumiseen.

Selkäkivuista kärsivän koiran olemus on tyypillinen: se seisoo selkä köyryssä ja on haluton liikkumaan, hyppäämään tai kulkemaan portaissa. Syliin otettaessa se saattaa valittaa. Vatsalihakset ovat usein jännittyneet, vaikka kyseessä ei ole vatsaontelon alueen kipu. Hyvin usein koiralla on ollut kipuoireita jonkin aikaa ennen halvausoireita.

Halvauksen oireina havaitaan takajalkojen heikkoutta, jos neurologiset puutokset ovat lieviä. Vakavammissa tapauksissa takaraajojen tahdonalaiset liikkeet ovat heikentyneet tai puuttuvat. Vaikeimmissa tapauksissa ns. syvä kiputunto on poissa. Usein myös virtsaaminen vaikeutuu. Rakko on aivan täynnä ja sen puristaminen tyhjäksi voi olla hyvin vaikeaa.

Kaularangan välilevytyrä aiheuttaa usein hyvin voimakkaat kipuoireet: jokainen pienikin pään liike aiheuttaa kipua ja koira seisoo ja kävelee tyypillisesti pää matalalla ja kaula jäykkänä. Mahdolliset halvausoireet kohdistuvat yleensä sekä etu- että takajalkoihin.

Eläinlääkäri tekee diagnoosin esitietojen, kliinisten löydösten, neurologisen tutkimuksen, diagnoosi varmistetaan magneetti- tai tietokonetomografiatutkimuksen perusteella. Selän huolellisella tunnustelulla kipukohta on yleensä löydettävissä. Diagnoosi on yleensä helppo tehdä tapauksissa, joissa potilaalla on selviä halvausoireita. Syvän kiputunnon testaaminen on erittäin tärkeää ennusteen kannalta. Jalan refleksinomainen poisveto ei ole merkki siitä, että syvä kiputunto on olemassa, koiran täytyy ilmaista tuntemansa esimerkiksi vinkumalla, nostamalla päätään tai yrittämällä näykkäistä.

Konservatiivinen hoito

Konservatiivista eli ei-leikkauksellista hoitoa käytetään selkäkivuista kärsivillä potilailla, jos niillä ei ole halvausoireita. Leikkaushoitoa kuitenkin suositellaan, jos kipuoireet toistuvat. Konservatiivisessa hoidossa on tärkeintä lepo. Koira on laitettava 3-4 viikoksi täydelliseen häkkilepoon (näyttelyhäkkiin tai lentokuljetuslaatikkoon). Erilaiset aitaukset eivät yleensä takaa koiran paikallaan oloa, pikemminkin koirat niissä hyppivät aitaa vasten pyrkiessään pois. Potilas otetaan häkistä pois vain tarpeiden tekemisen ja hoitojen ajaksi. Häkin on oltava kuitenkin niin suuri, että koiralla on mukava olla ja se voi siinä kääntyä ja vaihtaa paikkaa. Levon tarkoituksena on antaa vauriokohdalle aikaa parantua: välilevymassa imeytyy pois selkäydinkanavasta ja repeämä paranee arpikudoksen muodostuksen kautta.

Kipulääkkeiden (tulehdus- ja hermokipulääkkeet ja) käyttö lisää koiran halua liikkua, mistä voi olla seurauksena oireiden dramaattinen paheneminen, ja siksi koira on pidettävä ehdottomassa levossa. Kipulääkkeiden annossuosituksia ja -aikoja ei saa ylittää. Akupunktiota voidaan käyttää hoidon tukena kivun hallinnassa.

Kirurginen hoito

Välilevytyrän leikkaushoidon tarkoituksena on välilevymassan poistaminen selkäydinkanavasta. Leikkauksessa poistetaan osa nikaman katosta tai seinämästä, jolloin välilevymassa saadaan poistettua selkäydinkanavasta. Selkäytimelle, joka usein on turvonnut välilevyn tyräytymisen seurauksena, jää enemmän tilaa välilevykanavassa. Leikkaushoidon etuna pidetään lyhyempää toipumisaikaa.

Jatkohoito

Halvaantuneet koirat hyötyvät suuresti erilaisista fysikaalisista hoidoista, joiden tulisi kuulua jokaisen kirurgisesti tai konservatiivisesti hoidetun koiran kuntoutusohjelmaan. Uinti on ihanteellinen kuntoutuksen muoto. Monilla halvaantuneilla koirilla takajalkojen motoriikka toimii hyvin, mutta jalkojen lihakset ovat liian heikot kantamaan painoa. Uidessa koira joutuu käyttämään jalkojaan ja veden hydrostaattinen paine tukee sitä. Yksi kirurgian eduista on se, että aktiivinen kuntoutus voidaan aloittaa melkein heti leikkauksen jälkeen, kun taas ei-kirurgisesti hoidetuilla potilailla joudutaan odottamaan muutamia viikkoja.

Halvaantuneilla koirilla on hyvin usein virtsaamisongelmia, koska virtsaputken sulkijalihasten jännitys lisääntyy, ja rakon tyhjentämisestä onkin huolehdittava. Neurologisista virtsaamisongelmista kärsivillä koirilla on usein virtsatietulehduksia. Oireita ei välttämättä huomaa, ja siksi virtsa on syytä tutkia säännöllisesti.

Ennuste

Välilevytyrän ennuste riippuu neurologisten oireiden vakavuudesta ja kestosta sekä valitusta hoitomuodosta. Yleisesti ottaen ennuste on sitä parempi, mitä lievemmät oireet ovat. Konservatiivisen hoidon osalta ennuste on erittäin hyvä ensimmäistä kertaa kipuilevilla potilailla. Suuri osa koirista toipuu täydellisesti leikkaushoidon jälkeen toipumisajan vaihdellessa muutamasta päivästä muutamiin viikkoihin. Konservatiivisesti hoidettujen toipumisaika on pidempi, ja koirille jää useammin neurologisia puutteita. Leikkauksen pitäisi tapahtua heti, jos koiralta puuttuu syvä kiputunto, muilla nopea leikkaus nopeuttaa toipumista. Leikkauksen viivästyessä välielvytyrä myös saattaa pahentua ja ennuste heikkenee, jos syvä kiputunto katoaa.

Seuraavassa lyhyesti menettelyohjeet koiran halvaantuessa tai jos sillä on tai epäillään olevan selkäkipuja:

  • Laita koira häkkiin!
  • Vie koira eläinlääkäriin diagnoosin varmistamiseksi ja hoidon aloittamiseksi. Mitä pahemmat oireet ovat, sitä enemmän on hyötyä nopeasti tehdystä leikkauksesta.
  • Ilmoita tapauksesta koiran kasvattajalle ja mielellään myös jalostustoimikunnalle.

Selkäkuvaukset siirtyivät Kennelliiton hallintaan 1.6.2013.

Kennelliiton Ohje selän muutosten röntgenkuvauksesta ja luokituksesta tuli voimaan 1. kesäkuuta 2013. Sen mukaisesti vähintään kaksivuotiaasta koirasta otetut röntgenkuvat lausutaan Kennelliitossa aivan kuten esimerkiksi lonkka- ja kyynärnivellausunnotkin ja tulokset julkistetaan KoiraNetissä.

Kalkkeutumien lisäksi koira saa lausunnon spondyloosista, nikamien epämuotoisuudesta sekä välimuotoisesta lanneristinikamasta. Kahden ensimmäisen ominaisuuden lausumisen alaikäraja on 24 kuukautta, ja kahden jälkimmäisen (jotka ovat synnynnäisiä ominaisuuksia) 12 kk. Kalkkeutumien määrä arvostellaan neliportaisella asteikolla

IDD0 puhdas (Ei muutoksia)

IDD1 lievä (1–2 osittain tai kokonaan kalkkeutunutta välilevyä)

IDD2 keskivaikea (3–4 osittain tai kokonaan kalkkeutunutta välilevyä)

IDD3 vaikea (5 tai enemmän osittain tai kokonaan kalkkeutunutta välilevyä)

Tarkempaa tietoa lausuntomenettelystä ja käytetyistä arvosteluasteikoista löytyy Kennelliiton selkäohjeesta.
Koska kalkkeutumien määrässä on kyse sairastumisriskistä eikä itse sairaudesta, ei huonoinkaan tulos estä rekisteröimästä koiran jälkeläisiä. Sen sijaan se ennustaa, että koira saa välilevytyrän oireita 63 % todennäköisyydellä jossain vaiheessa elämäänsä. Koirat, joilla on röntgenkuvauksessa todettu 0 kalkkeumaa, saavat selköoireita 8 % todennäköisyydellä.
LTV-muutosten yleisyydestä eri roduissa ei juurikaan ole vielä tietoa. Kennelliiton jalostustieteellinen toimikunta suosittelee jättämään oireilevat koirat pois jalostuksesta. Kaikkia oireettomia koiria voi käyttää, mutta LTV1–LTV4 -tuloksen saaneet koirat suositellaan yhdistämään vain LTV0-koirien kanssa. Tällaisten yhdistelmien jälkeläisiä suositellaan kuvattavaksi, jotta LTV-muutosten periytymisestä ja merkityksestä saadaan lisää tietoa.
 

Kuvauksen yhteydessä käytetään Kennelliiton röntgenlausuntolomaketta. Tarvittavien kuvien määrä on noussut kuuteen, ja yksityiskohtaiset kuvausohjeet on määritelty Kennelliiton selkäohjeessa. Kennelliiton jäsenet voivat tilata tutkimuslähetteen etukäteen OmaKoira-palvelussa, jossa maksettuna se on edullisempi kuin vasta eläinlääkäriasemalla tehtynä.

Kuvat lähetetään Kennelliittoon kuvaavan eläinlääkärin toimesta, jossa ne lausuu kerran viikossa Kennelliiton hallituksen nimeämä eläinlääkäri, tällä hetkellä ELT Anu Lappalainen. Lausunto kirjataan Kennelliiton jalostustietojärjestelmään, jossa se näkyy kun lausuntopalkkio on maksettu (joko laskulla tai etukäteen OmaKoira-palvelussa). Lisäksi lausunto postitetaan omistajalle sähköisenä tai perinteisenä kirjeenä.

Selkäkuvaustuki

Mäyräkoiraliitto haluaa edistää rodun yleisimmän sairauden vähentämistä populaatiossa ja maksaa selkäkuvaustukea. Kuvaustukea maksetaan Mäyräkoiraliiton jäsenten koirille 40 euroa/koira. Tästä summasta vähennetään ennakonpidätys.

Hakemukset tulee toimittaa sähköpostilla osoitteeseen Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen..
Hakemusten tulee sisältää seuraavat tiedot ja liitteet:
- Hakijan etu- ja sukunimi
- Tilinumero IBAN-muodossa
- Kennelliiton antama lausunto (liitteenä)
- Hakijan verokortti (liitteenä) TAI hakijan henkilötunnus (PPKKVVXNNNT), mikäli hakija ei toimita verokorttia

Puutteellisia hakemuksia ei käsitellä!
Mikäli hakija ei toimita verokorttia, mutta toimittaa henkilötunnuksen, toimitetaan ennakonpidätys 60 % mukaisesti.
Selkäkuvaustuet maksetaan kerran kolmessa kuukaudessa (maalis-, kesä-, syys- ja joulukuun lopussa tai viimeistään maksukuukauden jälkeisen kuukauden ensimmäisellä viikolla).

 Kysymykset lausunnon sisällöstä ja sen tulkinnasta tulee lähettää osoitteeseen Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

 

Selkäkuvatut mäyräkoirat

Mäyräkoiraliiton syysliittokokous 21.2.2015 päätti, että kaikki ennen 1.6.2013 kuvattujen koirien selkäkuvaustulokset palautetaan Suomen Mäyräkoiraliitto SML - Finska Taxklubben FTK ry:n internetsivuille pyytämättä omistajien suostumusta. Kuvaustulosten julkaisun edellytyksenä on vuodesta 2000 lähtien ollut allekirjoitettu selkälausuntolomake, jossa tuloksen käyttöoikeus luovutetaan Suomen Mäyräkoiraliitolle. Liitto on käyttänyt oikeuttaan julkaisemalla tulokset Mäyräkoiramme -lehdessä, vuosikirjoissa ja internetsivuilla.

Laki sananvapauden käytöstä joukkoviestimistä ei erottele eri julkaisumuotoja, eikä tiedon käyttöoikeuden luovutuksessa ole eritelty tai rajoitettu sitä, miten tietoja hyödynnetään tai julkaistaan. Sähköisen viestinnän tietosuojalaki puolestaan toteaa yksiselitteisesti, että viesti ei ole luottamuksellinen, jos se on saatettu yleisesti vastaanotettavaksi. Kun tulokset ovat olleet SML:n eri välineissä julkisia jo 13 vuotta, niitä ei voi enää pitää luottamuksellisina ja uusia julkaisulupia vaativina. Mikäli koiran omistaja edellä mainitusta huolimatta haluaa koiransa tuloksen poistettavan nettisivuilta voi asiasta laittaa pyynnön jalostustoimikunnalle osoitteella Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen..

Oheisissa listoissa on lueteltu roduittain kaikki selkäkuvatut mäyräkoirat. Siellä on siis sekaisin vanhan (ennen 1.6.2013 kuvatut) ja uuden (1.6.2013 jälkeen kuvatut) lausuntomenettelyn mukaan kuvatut koirat. Kalkkeutumien määrän lisäksi on mahdollisesti tehty muitakin löydöksiä ja myös nämä tiedot ovat mukana. Uuden lausuntomenettelyn mukaan kuvatuilla koirilla tämä tarkoittaa sitä, että niillä on lausunto myös spondyloosista, nikamien epämuotoisuudesta ja välimuotoisesta lanne-ristinikamasta. Kalkkeutumien määrää tarkasteltaessa tulee ottaa huomioon, että alle 2 -vuotiaille voi tulla vielä uusia kalkkeutumia ja vanhemmilta koirilta niitä on voinut kadota. Optimaalisin kuvausikä on koiran juuri täytettyä kaksi vuotta, mutta suositus on että koira on kuvaushetkellä 2 - 3,5-vuotias (24-42 kk). Listoissa nämä suositellussa iässä kuvatut koirat ovat vaaleankeltaisella pohjalla.

Listat on nyt muodostettu Mäyräkoiraliiton omaan tietokantaan Mäykkynettiin. Siellä niitä voi suodattaa paitsi rodun myös IDD-asteen, selän spondyloosin (SP), nikamien epämuotoisuuden (VA) ja välimuotoisen lanne-ristinikaman (LTV) mukaan. Listausjärjestyksen voi vaihtaa aakkosjärjestyksestä lausuntopäiväksi (uusimmat näkyvät ensin). Mukana on kaikki selkäkuvaustiedot, jotka Mäyräkoiraliitolla on, myös epäviralliset. Siksi listoilla näkyy tietoja, joita ei ole nähtävillä KoiraNetissä.


Selkäkuvattujen mäyräkoirien listaa päivitetään noin kerran kuukaudessa. Tiedustelut sähköpostitse Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen..

 

 
 

Lyhytkarvaiset

Karkeakarvaiset

Pitkäkarvaiset

Normaalikokoiset mäyräkoirat

Kääpiömäyräkoirat

Kaniinimäyräkoirat

Normaalikokoiset mäyräkoirat

Kääpiömäyräkoirat

Kaniinimäyräkoirat

Normaalikokoiset mäyräkoirat

Kääpiömäyräkoirat

Kaniinimäyräkoirat

 
Myös Tanskassa selkäkuvataan koiria
Tanskalaiset ovat laatineet erilliset listat jokaiselle rotumuunnokselle ja ne löytyvät alla olevista linkeistä: