Mayrakoiraliitto.fi käyttää evästeitä parantaakseen sivun käyttökokemusta. Hyväksyt evästeiden käytön jatkamalla sivun selaamista.

 07 LK PU Pauli Forsström   30 PK punainen Emmi Savolainen   31 KK punainen Satu Siven 

 

ayayB-E- tai ayatB-E-

Värin saa aikaan A-sarjaan kuuluva alleeli ay, joka dominoi täydellisesti merkkivärisyyden aiheuttavaa alleelia at. Heterotsygootti koira ayatB-E- on siis ilmiasultaan aina punainen. Pigmentti on musta, mutta koira voi kantaa ruskean pigmentin aiheuttavaa alleelia b (Bb). 

Tuntomerkit: Punaisen koiran turkin värin saavat aikaan eumelaniini ja feomelaniini yhdessä. Karvat ovat punaruskeita sävyn vaihdellessa kuparinpunaisesta mahonginpunaiseen. Punainen mäyräkoira harvoin on täysin yksivärinen, yleensä punaisten karvojen seassa on mustia karvoja. Nämä mustat karvat kasvavat useimmiten korvissa, selässä ja hännässä.

Mustat peitinkarvat voivat myös alkaa otsalta ”naamiona” ja jatkua niskaan, selkään ja aina kylkiin asti. Niitä voi olla niin paljon, että koira näyttää kauempaa katsottuna merkkiväriseltä (musta punaisin merkein), jolloin väri on pikemminkin tyypillinen punainen tummin peitinkarvoin kuin punainen. Punaisen tummin peitinkarvoin erona mustaan punaisin merkein on pitkä- ja karkeakarvaisilla punainen pohjavilla. Ks. punainen tummin peitinkarvoin.

Vanhemmat: Punaisen koiran vanhemmista toisen täytyy olla punainen tai punainen riistanvärinen, toinen voi olla minkä tahansa muun värinen paitsi samaperintäinen riistanvärinen tai ruskea riistanvärinen awawB-E- tai awawbbE- .

Jälkeläiset: Jos punainen koira on perinyt punaisuuden aiheuttavan alleelin ay molemmilta vanhemmiltaan, se on samaperintäinen eli homotsygootti ayay, jolloin sen jälkeläiset ovat punaisten ja merkkiväristen kanssa punaisia ayay tai ayat, riistanväristen kanssa punaisia riistanvärisiä ayaw tai punaisia ayat, punaisten riistanväristen kanssa punaisia ayay ja punaisia riistanvärisiä ayaw.

Eriperintäisenä ayat se jättää myös mustia jälkeläisiä atat toisen merkkiväriä kantavan kanssa, resessiivistä b-pigmenttiä kantaessaan myös ruskeita keltaisin merkein atatbb. Jos toinen vanhemmista on juovikas kbr-, voivat jälkeläiset olla punaisia kk tai juovikkaita kbr k, mutta myös merkkivärisiä juovikkaita atat kbr-, mikäli molemmat vanhemmista kantavat merkkivärisyyttä. Jos toinen vanhemmista on laikullinen Mm, voivat pennut olla minkä tahansa värisiä paitsi juovikkaita, riippuen tietysti minkä värinen laikullinen toinen vanhemmista on.

On myös huomattava, että jos koira perii molemmilta vanhemmilta resessiivisen e-alleelin, siitä tulee väriltään punakeltainen ee riippumatta sen A-, K- ja M-sarjan geeneistä.