Mayrakoiraliitto.fi käyttää evästeitä parantaakseen sivun käyttökokemusta. Hyväksyt evästeiden käytön jatkamalla sivun selaamista.

 08 LK MP Jaana Helin   35 pk musta punaisin merkein Tia Lenkkeri       

 

atatB-E-

Merkkivärisyys tarkoittaa mäyräkoirilla mustaa punaisin merkein ja ruskeaa keltaisin merkein.

Tuntomerkit: Punaruskeat värimerkit kuonon sivussa, silmien yläpuolella, eturinnassa, käpälissä ja peräaukon ympärillä aiheuttaa feomelaniini ja mustan päävärin eumelaniini. Mustalla punaisin merkein pigmentti on musta, mutta koira voi kantaa ruskean pigmentin aiheuttavaa resessiivistä alleelia b (Bb) ja periyttää jälkeläisilleen joko B:n tai b:n.

Vanhemmat: Merkkivärisyyden aikaansaava alleeli on resessiivinen at, joten merkkivärinen koira on A-lokuksen alleelin suhteen homotsygootti atat. Tämä tarkoittaa sitä, että merkkivärisyys pitää periä molemmilta vanhemmilta ja että merkkivärinen koira periyttää A-lokuksessa aina vain alleelia at. Vanhemmat voivat siis olla minkä värisiä tahansa paitsi punaisia riistanvärisiä.

Jälkeläiset: A-lokuksesta riippuvien värien suhteen merkkivärisen jälkeläiset ovat joko parituskumppanin värisiä tai merkkivärisiä, paitsi punaisen riistanvärisen kanssa, niistä tulee punaisia tai riistanvärisiä. Yhdistettäessä laikulliseen musta punaisin merkein voi saada myös jälkeläisiä, jotka ovat väreiltään kuten edellä on kerrottu, mutta lisäksi laikullisia. Juovikkaan ayay kbrk tai ayat kbrk kanssa paritettaessa lopputulos on juovikkaita ayat kbrk, punaisia ayat kk ja merkkivärisiä atat kk, joista osa voi olla myös juovikkaita merkkivärisiä atat kbrk, mikä ei ole rotumääritelmän hyväksymä väri.

On myös huomattava, että jos koira perii molemmilta vanhemmilta resessiivisen e-alleelin, siitä tulee väriltään punakeltainen riippumatta sen A-, K- ja M-sarjan geeneistä.