Mayrakoiraliitto.fi käyttää evästeitä parantaakseen sivun käyttökokemusta. Hyväksyt evästeiden käytön jatkamalla sivun selaamista.

 28 LK brindle Tuula Pekkalin         

 

ayayB-E- kbr- tai ayatB-E- kbr-

kbr hallitsee normaalin värin antavaa alleelia k, joten riittää, että koira perii sen toiselta vanhemmaltaan ollakseen juovikas. A-lokuksen suhteen juovikas koira on punainen, mutta voi kantaa merkkivärisyyttä. Juovikkaiden koirien kohdalla olisi syytä välttää merkkiväriseen tai merkkiväriä kantavaan kumppaniin yhdistämistä, sillä juovikkuus ilmenee merkkivärisissä vain värimerkeissä, jolloin ne eivät ole puhtaat ja selkeärajaiset. Rotumääritelmäkään ei tunne tällaista värivaihtoehtoa. Laikullisen ja juovikkaan yhdistelmä ei sekään ole suositeltava, koska tällaistakaan kirjavuuden muotoa ei rotumääritelmästä löydy.

Tuntomerkit: K-lokuksessa sijaitseva alleeli kbr aiheuttaa tummia pystysuuntaisia eumelaniiniraitoja punaiseen feomelaniinipohjaan. Raitoja voi olla harvemmassa tai tiheämmässä tai epätasaisesti, toivotuinta on mahdollisimman tasainen raidoitus.

Vanhemmat: Vanhemmista toisen täytyy olla juovikas, toinen voi olla minkä tahansa muun värinen paitsi samaperintäinen riistanvärinen. Tyypillisesti toinen vanhemmista on juovikas ja toinen punainen.

Jälkeläiset: Punaisen kanssa paritettaessa jälkeläiset ovat juovikkaita tai punaisia, voivat olla myös pigmentiltään ruskeita, mikäli molemmat vanhemmista kantavat resessiivistä b-alleelia. Molempien vanhempien kantaessa merkkiväriä odotettavissa on juovikkaita, punaisia, merkkivärisiä tai merkkivärisiä juovikkaita, mikä ei ole toivottava väri rotumääritelmässä.

Merkkivärisen kanssa juovikas tuottaa punaisia ja juovikkaita merkkivärisyyttä kantavia jälkeläisiä tai merkkiväriä kantaessaan myös merkkivärisiä ja merkkivärisiä juovikkaita.

Riistanvärisen ja ruskean riistanvärisen parituskumppanin kanssa pennuista tulee punaisia riistanvärisiä, riistanvärisiä, punaisia, merkkivärisiä, juovikkaita, punaisia riistanvärisiä juovikkaita, riistanvärisiä juovikkaita ja merkkivärisiä juovikkaita, kaikki mahdollisesti myös ruskealla pigmentillä, mikäli molemmat vanhemmista kantavat resessiivistä b-alleelia. Punaisen riistanvärisen kanssa jälkeläiset ovat punaisia, punaisia riistanvärisiä, riistanvärisiä, juovikkaita, punaisia riistanvärisiä juovikkaita ja riistanvärisiä juovikkaita.

Juovikas olisi syytä yhdistää vain punaiseen, mieluiten niin, että vanhemmat eivät edes kanna merkkivärisyyttä. Tällöin kaikkien pentujen värin olisi todennäköisintä olla rotumääritelmän tuntema.

On myös huomattava, että jos koira perii molemmilta vanhemmilta resessiivisen e-alleelin, siitä tulee väriltään punakeltainen riippumatta sen A-, K- ja M-sarjan geeneistä.