Mayrakoiraliitto.fi käyttää evästeitä parantaakseen sivun käyttökokemusta. Hyväksyt evästeiden käytön jatkamalla sivun selaamista.

 

Jalostustoimikunta tekee moninaista työtä mäyräkoirien jalostuksen parissa. Päätoiminta-alueemme ovat seuraavat:

  • Muut jalostukseen ja sen ohjailuun liittyvät tehtävät

Jalostusneuvonnassa sovellamme jalostusneuvonnan perusohjetta.

 

Jalostustoimikunnan yhteystiedot

Jalostustoimikunnan kokoonpanon löydät toimikunta osiosta. Siirry jalostustoimikunnan yhteystietoihin →

 

banneri JTMK tiedottaa

Mäyräkoiraliiton hallitus on päättänyt muuttaa risteytyspoikkeusluvan ehtoja selkäterveyden edistämistä tukevaan suuntaan. Vuoden 2024 ajan poikkeusluvan ehtoihin kuuluu selkäkuvausvaatimus ainakin toiselle vanhemmalle, lisäksi yhdistelmän osalta on vaatimuksia selkäkuvaustuloksen suhteen.

Vuoden ensimmäinen jalostustarkastus pidettiin tammikuussa Seinäjoella. Osallistujat olivat tällä kertaa vain lyhyt- ja karkeakarvaisia normaalikokoisia.

Tarkastajina toimivat Tapani Pukkila ja Leena Vatanen. Koirakohtaiset tarkastuskertomukset löytyvät täältä.

Viime vuonna selkäkuvattiin ennätysmäärä mäyräkoiria, yli 250 koiraa sai välilevysairauden sairastumisriskiä ennustavan IDD-tuloksen. Myös välilevysairauden riskiä lisäävän CDDY-retrogeenin testaukset pääsivät vauhtiin.

Etelä-Pohjanmaan Mäyräkoirakerho järjestää jalostustarkastuksen 20.1.2024 Seinäjoen Ravikeskuksessa.
Osoite on Ravitie 9, 60120 Seinäjoki.
Tuomarina toimii Marjo Nygård. Mukaan mahtuu enintään 20 koiraa. Tarkastukset aloitetaan klo 10. Hinta 25 euroa, maksetaan käteisellä paikan päällä.
Ilmoittautumiset Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen. Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen. 14.1.2024 mennessä.

Tämän vuoden toinen jalostustarkastus pidettiin lokakuussa Nurmijärvellä. Osallistujat olivat suurimmaksi osaksi normaalikokoisia mäyräkoiria, mutta kaikki karva- ja kokomuunnokset olivat edustettuina.

Tarkastajina toimivat Jaana Helin, Leena Vatanen ja Marjukka Toivonen. Koirakohtaiset tarkastuskertomukset löytyvät oheisesta linkistä.

MäykkyNet: Jalostustarkastus 7.10.2023, Nurmijärvi

Länsi-Uudenmaan Mäyräkoirat järjestää jalostustarkastuksen 7.10.2023 Nurmijärvellä Koirakoulu Rallitassun tiloissa.
Osoite on Kauppanummentie 8, Nurmijärvi.
Tuomarina toimii Jaana Helin. Mukaan mahtuu enintään 20 koiraa.
Tarkastukset tehdään klo 10-16. Hinta 15 euroa, maksetaan käteisellä paikan päällä.
Ilmoittautumiset Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen. 1.10.2023 mennessä.

Mäyräkoiraliiton jalostustoimikunta järjestää mäyräkoirien pohjoismaisen voittajanäyttelyn yhteydessä klo 10-16 joukkonäytteenottotilaisuuden, jossa eläinlääkäri ottaa verinäytteitä geenitestejä ja professori Hannes Lohen koiran geenejä tutkivaa tutkimusryhmää varten. CDDY-geenistä ja -geenitestistä löytyy lisätietoa Mäyräkoiraliiton kotisivuilta (http://www.mayrakoiraliitto.fi/index.php/terveys/retrogeenit). Hannes Lohen tutkimusryhmän sivuilta löytyy näytelomake ja ohjeet:https://www.koirangeenit.fi/osallistuminen/naytelomake-verinaytteen-mukaan/

Koiran ei tarvitse olla ilmoitettu mukaan näyttelyyn, jotta se voi antaa verinäytteen. Rokotustodistus on kuitenkin oltava mukana kaikilla näyttelyalueelle tulevilla koirilla. Näytteenotto on omistajalle maksutonta, mutta geenitestin lasku tulee Laboklinilta testin tilaajalle. Suosittelemme tilaamaan näyteputken ja lomakkeen itse etukäteen tarvikkeiden riittävyyden takia. Paikalla on myös rajallinen määrä näytteenottotarvikkeita ja tutkimuslomakkeita. Kysymykset näytteenottoon liittyen jalostustoimikunnalle sähköpostitse (Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.).

Mäyräkoiraliiton kasvattajalista uudistetaan kokoamalla listat kokonaan uusiksi ajantasaisin tiedoin. Päivityksen tavoitteena on saada listat ajan tasalle paitsi yhteystietojen osalta, myös siltä osin, että mukana olevat yhä kasvattavat mäyräkoiria. Kaikkien listalle haluavien kasvattajien tulee ilmoittaa tietonsa uudestaan käyttämällä web-lomaketta.

Tämän vuoden ensimmäinen jalostustarkastus pidettiin kesäkuussa Oulussa. Osanottajajoukko koostui voittopuolisesti karkeakarvaisista mäyräkoirista normaali- ja kääpiökoossa, mutta kaikki karvanlaadut olivat edustettuina.

Tarkastajina toimivat Anita Al-Bachy ja Leena Vatanen. Koirakohtaiset tarkastuskertomukset löytyvät oheisesta linkistä

MäykkyNet: Jalostustarkastus 17.6.2023 / Oulu

ELL Kami Turusen mäyräkoirien pes varus -kasvuhäiriön yleisyyttä ja merkitystä kartoittava väitöskirjatutkimus alkoi vuoden 2022 keväällä. Pes varus on huonosti tunnettu ja vain vähän tutkittu sairaus. Pes varus tarkoittaa jalkaterän (pes) kääntymistä sisäänpäin (varus) eli tila ilmenee ulkoisesti länkisäärisyytenä. Sairaus syntyy, kun takajalan sääriluun kasvulevy sulkeutuu sisäosastaan ennenaikaisesti. Taustasyyn epäillään olevan mäyräkoirilla perinnöllinen. Sairaus voi aiheuttaa koiralle ontumaa, kipua sekä nivelrikkoa ja saattaa vaatia myös leikkaushoitoa.